Paasvuur bij ter Kuile

Het paasvuur is een eeuwenoud voorjaarsgebruik dat de wederopstanding van de natuur in de lente viert. Op eerste en tweede Paasdag zijn voornamelijk in de streek Twente en in de Achterhoek veel paasvuren te zien. Ook de familie ter Kuile, in dit geval de Pietertak, ontsteekt het Paasvuur op de avond van Paaszondag.
Scroll down for English!

Vanwege de strengere milieuvoorschriften mag je alleen snoeihout voor een Paasvuur gebruiken. Bij het vallen van de duisternis, dit wordt tweeduister in het Twents genoemd, komen mensen bij elkaar om het paasvuur te zien. Met het ontsteken van de paasvuren wordt de winter symbolisch beƫindigd. Het lentevuur verbrandt de donkere dagen en verwelkomt de zon en hiermee de vruchtbaarheid en reinheid.


The Easter fire is an age-old spring custom that celebrates the resurrection of nature in the spring. On the first and second Easter Day, many Easter fires are mainly seen in the Twente region and in the Achterhoek. The ter Kuile family, in this case the Pietertak, ignite the Easter fire on the evening of Easter Sunday. Due to stricter environmental regulations, you may only use prunings for an Easter fire. When the twilight falls – in Twents tweeduister – people come together to see the Easter fire. Winter is symbolically ended with the lighting of the Easter fires. The spring fire burns the dark days and welcomes the sun and with it fertility and cleanliness.

Laat een antwoord achter